Български English Türkçe
http://strongimoti.com/
contact
0889 156 259

на цената на един градски разговор

Как да изберем брокер на имоти?

От американската Национална асоциация на брокерите на имоти съветват клиентите да проведат предварителни интервюта с брокери

Брокери Брокери
Брокери
Мортгейч
Мортгейч

Когато човек планира покупка или продажба на жилище, естествено е да търси коректен брокер на имоти, който да защитава интересите му. Не е нужно да станете първи приятели, но е добре да е човек, когото харесвате, защото ще прекарате доста време заедно, съветват специалисти.

Може да започнете със събиране на впечатления от приятели, роднини и съседи, особено тези, които са купили или продали жилище през последната година.

Търсете брокер, който да е добре запознат с квартала. По-трудно е да се намери такъв, който разбира в детайли вкусовете и нуждите ви. Всички познаваме някой, който е обикалял с часове с разговорлив брокер в огледи на имоти, които обаче далеч не са подходящи за нуждите на семейството, пише Ройтерс.

Важно е също брокерът да може да окаже помощ в тежкия процес по прехвърляне на имота. Той трябва да може да препоръча например адвокат, който да участва в сделката. Познанията в сферата на последните тенденции при ипотечните продукти и данъците върху имотите също са полезни.

След като съберете няколко имена, може да проведете интервюта с всеки от тях. Американската Национална асоциация на брокерите на имоти (NAR) препоръчва да се зададат следните въпроси преди окончателния избор на брокер:

“От колко време работите в сектора на жилищните продажби?”

Попитайте също брокера дали това е неговата основна работа. Посредничеството в сектора на имотите, както и много други професии, се учат най-вече с практиката. Имайте предвид обаче, че опитът не е гаранция, че брокерът е успешен.

“Колко жилища продадохте през последната година?”

Попитайте брокера за адресите и продажните цени на имотите, купени и продадени наскоро.

“За колко дни средно успявате да продадете един имот?”

Поинтересувайте се как това се сравнява със средния период за съответния пазар. Имайте предвид, че пазарите на имоти се различават в зависимост от местонахождението. Например жилищата на желани локации в големи градове в САЩ може да се задържат на пазара само седмица-две, докато продажбата на имот в други райони може да отнеме и месец.

Специално в България в годините на бума времето за продажба на един имот беше средно 40-45 дни, като след това този срок се увеличи до близо година и дори повече през 2009 г., сочат данни на Era България. През 2010 г. срокът у нас вече е започнал да се съкращава, като има отделни случаи, в които и една седмица е била достатъчна.

“Колко близки до първоначалната офертна цена са постигнатите от вас крайни цени на жилищата, които сте продали?”

Ако има много големи разлики между тях, попитайте какви са причините за това. Ако сте продавач, вслушайте се в съвета на брокера каква е конкурентната цена, за да не оцените дома си твърде високо. Ако сте купувач, брокерът ще предостави текущи граници, в които варират цените в дадения район. Фактор е не само цената. Брокерите трябва да знаят колко бързо сте в състояние да финализирате сделката. Предвид затегнатите условия за кредитиране те ще искат да знаят и дали вече сте одобрени за отпускане на ипотека.

“Какъв тип маркетингов подход ще използвате за продажбата на имота?”

Търсете брокер с агресивен, иновативен подход. Не ви трябва някой, който просто ще сложи табела пред имота и ще чака.

“Само мен ли ще представлявате в сделката или и двете страни?”

От асоциацията препоръчват да се ангажира брокер, който ще представлява само вашите интереси.

“Можете ли да ми помогнете да намеря ипотечно финансиране, фирми за ремонти и други неща, които трябва да се свършат?”

Професионалистите в сектора на имотите би трябвало като цяло да са в състояние да препоръчат повече от един доставчик и да ви кажат дали получават възнаграждение от някой от тях.

“Как ще поддържаме връзка относно хода на продажбата?”

Трябва да решите как предпочитате да комуникирате – с имейли, телефон или лични срещи – и колко често. Може също да обсъдите и определите цели и очаквания като например колко огледа искате да правите всяка седмица или какви допълнителни услуги ще искате от брокера.

Не на последно място от значение е квалификацията, какви лицензи и дипломи има брокерът. Например в САЩ и някои други страни брокерите на имоти трябва да имат лиценз от щата, в който развиват дейност.

В крайна сметка от ключово значение са препоръките. Попитайте за имена и телефонни номера на последните трима клиенти на брокера. Свържете се с тях за повече информация относно работата им с брокера.

Чужди инвеститори пак поглеждат към България за сделки 09-01-2018

Към България гледат чужди инвеститори и сделки се сключват или сега започват. Оптимистичното обобщение беше направено от чуждестранни и български фонд мениджъри, анализатори, адвокати, консултанти, банкери на конференцията на "Капитал" "Сделки и инвеститори". В региона и страната вече се усещат огромните количества финансов ресурс по света и макар да няма бум заради малкия размер на местния пазар, активност като сегашната не е наблюдавана вече 10 години. Добрата новина е, че сделки има във всякакви сектори, а купувачи вече не са само местни групи, а стратегически и финансови чужди инвеститори. И продавачите отново са в силна позиция по отношение на цена и условия, защото имат по няколко кандидата. Прочети още

Кои са най-големите: сделки, нови фабрики, строежи, хотели, поръчки 09-01-2018

Макар и без бум 2017 г. беше добра година за икономиката и компаниите в България. Рекорди в сделките и новите фабрики нямаше, но те очертаха нови тенденции. Първо, вложения правят не само местни групи, които доминираха годините след кризата, но има и чуждестранни инвеститори. Второ, заради недостига за персонал в досега любимите зони София и Пловдив адресът на новите фабрики се премества към средно големи градове. Оживлението в имотите доведе до строителство на нови офиси и жилища, особено в София. А фондове от ЮАР масирано изкупиха големи молове в страната. Прочети още

100 000 българи се издържат от наеми 17-05-2016

Все повече българи декларират все по-солидни доходи от наем. Това показват данните на приходната агенция след края на данъчната кампания, цитирани от bTV. 100 хил. българи обявяват пред държавата, че се издържат от наеми. Броят на българите, които са декларирали такъв доход пък се е увеличил с 6000 за година. В тази данъчна кампания наемодатели са декларирани 418 млн. лева доход от наем. Прочети още

Разкошните метростанции на Москва 17-05-2016

Величествена архитектурна красота посреща гостите на Москва в метростанциите на руската столица. Техният разкош е уловен от фотографа David Burdeny в неговата фотосерия A Bright Future: New Works from Russia. Историята на тези впечатляващи обществени спирки е не по-малко интересна. Те са проектирани през 30-те години на миналия век от най-прочутите руски архитекти. Йосиф Сталин разпорежда тяхното изграждане като “дворци за хората”, които едновременно могат да служат като бомбоубежища. Прочети още